Saturday, July 31, 2010

thank you doctors !


saat aku pening2 kepale transit kat doha otw nak balik msia
dikejutkan ngan berita result final exam ktorang da kuar
lalu aku pun bukak laptop dgn penuh brdebar eheh
bukak laman web Ain Shams
pap ! keluar table penuh ngan name2 kwn2 1 kuliah aku
terus scroll down cari no 5032
tgok2
anatomy..217.5 = mumtaz
physiology..211.0 = jayyid jiddan (1.5 lg nak mumtaz huhu)
biochemistry..112.5 = jayyid jiddan
histology..130.5 = mumtaz
total = 671.5/83.8% = jayyid jiddan

wpun 1% lg je da bleh nak dpt mumtaz
 tp alhamdulilah sgt2
aku lulus sume subjek yeahhh
semua ni hasil usaha aku n doa ibu bapa,family,kawan2 dan doktor2 aku
thanx korang !
janji tahun 2 nti kene jd lg rajin dr tahun 1
xnak maen2 lg
no more extrimis fb yeahh

kat sini gak nak ucapkan byk2 terima kasih kat doctor2 aku nih

Anatomy

Lecture
Dr Kariman el-Gohary
Dr Fatma el-Rokhawy
Dr Azza Kamal
Dr Shahira Samir
Dr Nawal Fouad
Dr Ibtisam
Dr Kawther Ahmad

Pre-Lab
Dr Hoda
Dr Hemmat

Practical
Dr Gamal
Dr Marwa
Dr Fathi
Dr Ahmad Desouki
Dr Ahmad
Dr Dahlia
Dr Yasmin

Physiology

Lecture
Dr Sahar (Blood)
Dr Faten (Nerve & Muscle)
Dr Enas (ANS)
Dr Ebtessam (CVS)
Dr Aziza (Respiration)
Dr Magda (CVS)

Biochemistry

Lecture
Dr Samar Kassim (Protein)
Dr Maha Salam (Enzymes)
Dr Sanaa Eisaa (Molecular Biology)
Dr Hanan (Molecular Biology)

Practical
Dr Iman
Dr Enas

Histology

Lecture
Dr Amany (Cell)
Dr Suzy Hanafy (Epithelial & Connective Tissue)
Dr Kawther Farrag (Cartilage & Bone)
Dr Soheir Kamal (Muscular Tissue)
Dr Nevert Farid (Nervous Tissue)
Dr Abeer Abdel Mohsen (Blood)
Dr Somaya Abdel Aleem (Vascular System)
Dr Suzy Sobhy (Skin)
Dr Hanan Alaa el Din (Lymphatic System)
Dr Nagwa Kostandy (Respiratory)
Dr Hany Kamal

Wednesday, July 28, 2010

hari-hari terakhir kat egypt

sejak abis exam oral histology yg lepas aku x pernah lg duk dlm bilik untuk sehari
malam lepas balik dari city stars pergi hussein lak
pastu asyik pergi sane pergi sini
hari ni baru la bleh rehat

Isnin,19 Julai 2010

hari ni hari yg penting
sbb aku kene pergi Mohandisien
nak uruskan hal pasport aku yg baru je mati 18hb Julai
sbb pasport ni la aku x dpt nak balek ngan dak2 n9 yg len hari rabu 21hb
lalu aku pun dgn penuh smangat pg Embassy Malaysia kat Mohandisien
serang tingkat 2
jumpe arab yg uruskan hal pasport ni (arab yg jage,bukan melayu)
lepas da ckp sal masalah aku sume
isi borang n byr 80 geneh
aku pun balik
(aku da ckp ngan arb tu msti kene siap isnin dpn,no bukrah bukrah haha)
balek rehat2 tgok movie
malam lak dak2 ni ajak g maen boling kat IBC
wpun penat pg gak la
peserta lelaki nye ialah - aku,Imran,Azfar,Ayie,Tamaw
peserta wanita - Yusra,Hajar,Ipah,Julia,Kak Aten,Kak Dirah
dan aku kalah haha
tp x teruk okeh
aku ngan Azfar dpt 90


dari atas ke bawah ; Imran,Ayie,Azfar,aku,Tamaw

not bad huh
yg penting aku strike 2 kali time last2 haha
pastu pulang la kitorang


kalo g IBC wajib amek gmbr kat sini haha


Selasa,20 Julai 2010


malam lepas balik men boling dpt msg dari Zainib
die ajak g jalan2 kat City Stars pukul 12
nak tgok wayang katenye
aku pun g la ngan Imran pg tu
Ayie ngan Azfar pg ngan Am kemudian
smpai sane aku kol dak2 prempuan tnye nak tgok cite pe
sbb kalo beli awal tiket murah (15Le)
dan dorang ckp nak tgok Eclipse (what?)
aku dah tgok cite tu
tp nak wat cmne
org da ajak 
tgok jela kali ke 2
smpai aku da hapal dialog Edward Cullen haha
ok aku tgok cite ni ngan Zainib,Hajar n Vanessa
sbb dak2 lain tgok cite laen (Inception,Toy Story 3)
dah abis movie kul 3 ktorang g mkn2 lak
jumpe lak Kak Khai n Kak Dewi cute hehe
lepas jalan2 tgok2 baju baru la ktorang balek
mlm nye lak g umah Kedah
sbb dak2 kedah wat kenduri doa selamat
smpena dorang nak balek Malaysia keesokan harinye
mi dorang masak sedap maa ! haha
then kitorang g jalan2 Rumah KL n Penang
borak2 ngan Adiman n Afif kat umah KL
sbb rase cam da lmbt n malas nak dgr guard kat ARMA mmbebel
aku decide untk tdo kat umah Ayie kat Sabi'


Rabu,21 Julai 2010


pg2 lagi da teman Ayie pg kedai beli ayam
sbb die nak wat jamuan sikit malam tu
lepas da potong2 ayam sume
ktorang brtolak g Rumah N9
sbb Ayie nak amek barang dr Bo
aku lak nak jumpe dak2 ni buat kali terakhir (dorang balik hari ni)
sorry la korang x dpt nak anta ek
nak pg Asfour Crystal la ptg ni hehe
lpas Zohor trus gerak g Ramsis
amek metro g Shoubra
then naik tut tut ke Asfour Crystal




antara kristal2 yg dijual kat Asfour Crystal


beli brng2 cket kat sane
ade la abes cket duit hehe
kat sane jumpe dak2 Sabah 
ktorang pulang ke ARMA
siap nak g umah Ayie
BBQ time !



Khairul n Ayie sibuk ngan ayam mereka haha

Khamis,22 Julai 2010

hari ni ktorang da plan nak g Dumyat
atas ajakan Daus
ptg tu gerak g Ramsis
then nek train g Dumyat
train ayam org panggil



dpn train pun sempat g amek gmbr



time train berhenti kat Mansoura

dalam 5 jam cmtu ktorang smpai Dumyat
mkn2 dulu
seelum brtolak g Hayyu Ula
tdo kat umah Ustaz Habib mmbr Daus

Jumaat,23 Julai 2010

swimming day !
pg2 brtolak g pntai kat Dumyat
untuk g mandi2
ramai giler arab kat sane
da la panas terik giler
tp mandi gak sbb da lame x mndi kan haha
lepas da terbakar kulit baru reti nak naik 



depan sungai Nil




kat sini tempat pertembungan antara Sungai Nil & Laut Mediterrenean


lepas puas berendam dlm pukul 3 ptg bru balek umah ustaz Habib
lepak2jap
pastu mlm lepas magrib ktorang brtolak pg mahattah
nek pigeot g Alexandria lak !
smpai Alex dlm tgah mlm
jumpe Lokman,mmbr Imran kat sane
die bwk jalan2 kejap
pastu ktorang pg umah Ram,mmbr Ayie untuk tdo kat sane


Sabtu,24 Julai 2010


lepas sarapan ala kadar kat umah Ram
ktorang brtolak g Down Town kat sini
kat sane g kedai F.O.S nak usha2 baju
then bru g carrefour Alex
mkn2 jalan2



brgambar kat carrefour Alexandria. prasan x aku da gelap.mandi smalam la ni haha


balik Cairo . Akhirnye !
kena rehat cukup2 kat ARMA sbb sok ade jaulah maqam lg. ;)


Ahad,25 Julai 2010


hari ni ade jaulah maqam anjuran Perubatan
aku kene pg ni
sbb dulu time umah n9 buat aku x ikot ;)
byk gak maqam para sahabat n wali Allah yg ktorang lawat
dlm 30 lebih kot
dari 8 pagi smpai la 5 ptg
penat n panas sgt
tp byk2 time kaseh utk ustaz Ihsan yg guide ktorang



Maqam Syeikh Salih al-Jaafari




maqam Syeikh Abdul Wahab Sya'rani




maqam Sayedda Sakinah




dipercayai bekas tapak kaki Rasulullah



maqam Imam Syafie


Isnin,26 Julai 2010


dah seminggu lepas aku mohon wat pasport emergency 
hari ni djangka siap
aku pun pg balek Mohandisien
pg bilik arab yg uruskan pasport
alhamdulilah pasport emergency aku da siap !
bleh la balek ni haha
pstu g Ain Shams jap nak jumpe Mr Said
tp die xde
tnye pnolong die result kuar bile
31hb ni kuar cuak huhu
amek tremco pg sabi'
balek umah n9
nak uruskan dokumen2 sebelom aku balek Msia
rehat2 kat sane
ptg pg Hussein shopping ngan Abg Hafiz n Abg Ikhwan
pkul 2 pg baru balek umah
byk gak brng yg aku beli untuk family hehe


Selasa,27 Julai 2010


pukul 10 pagi aku da chow dr rumah n9
tnggal brng2 yg aku beli smalam kat sane
sbb nti aku brtolak ke matar dr sane
aku da mintak abg Akmal hantarkan aku
sewa kereta avanza
skang aku nak g shoping baju
g City Stars
cari baju seluar n sweater
da dpt sume aku balek ARMA
mlm nye pg hantar Azfar ke matar
die balek mlm tu ngan Zainib,Vanessa n Kak Rahil
lepas sume da setel ktorang pun balek


Hari ni 28 Julai 2010


hari terakhir aku kat ARMA
basuh baju kemas beg n bilik
pack2 barang
jap lg aku nak bg broadband ni kat Nazmi
suruh die sewakan
jap g gak aku nak balek umah n9
ni post terakhir aku kat Mesir
lepas ni aku post kat Msia je la (kalo rajin)
bye2 Egypt ! jumpe lg lepas 2 bulan
kompem aku rndu Mesir nti hehe

Sunday, July 18, 2010

final day of exam !


secara officialnye hari ni diumumkan exam untuk 1st year telah pun tamat
td last exam
oral exam histology
dapat doctor suzy yg best
mule2 cuak gak sbb org2 b4 aku semua lame2
smpai aku 5 minit je !
haha
soalan2 die aku dah x ingt lor haha


Dr Suzy yg sebelah kanan sekali yg pakai tudung coklat.;D

habis exam terus menuju ke city stars
tgok eclipse !
boleh tahan laa (sbb aku x tgok new moon)
pastu window shopping jap
jalan-jalan
pas magrib ni lak nak g Saidina Hussein
nak teman khu-z n akmal shopping barang2 nak bwk balek msia
sok nak g renew pasport
hari2 mendatang akan lg busy 
kalau rajin aku update lagi blog ni .

Saturday, July 17, 2010

Day 8 - Histology & Photoshoot

minggu ni aku banyak main
ahad lepas oral exam anatomy sampai isnin x bukak buku langsung
malam isnin baru sibuk2 nak bace page 1 buku histology
dah habis bace baru wat past year questions (1996-2009)
buat mcq sikit2

Sabtu
17 Julai 2010
Histology Written Exam

mcm hari2 yg lepas gak
bertolak dari ARMA pukul 9.30
smpai dlm 9.40
terus menuju ke dewan exam
exam start pukul 10
15 MCQ
7 essay
mase 2 jam
mcq ade susah ade senang
lepas 15 minit paper mcq dikutip
essay boleh tahan laaa
kene lukis trachea !
lukisan yg byk kali aku lukis time buat past year ques
kire dapat la jawab sume ;)


selak buku lukisan buat kali terakhir sebelum pergi amek exam
p/s - lukisan trachea tu btol2 bawah kerneh aku
p/s II - kerneh dah nak hancur setelah sebulan exam :D


bye2 exam hall
jumpe lagi 2nd year nanti

lepas habis exam kitorang ade sesi photoshoot
untuk gambar batch
cadangan n kelolaan Tok Ketua Khu-z dan penolong Maryam
semua berjalan lancar










p/s III - esok pukul 10.30 last oral exam.semoga dapat doctor yg baik mcm 3-3 oral exam sebelum ni .




Sunday, July 11, 2010

Day 6 & 7 - Anatomy + Bad Week = You Deserve It

4 Julai - 10 Julai 2010

minggu yang agak tension
bukan sebab exam anatomy je
tp sebab bile smpai hari rabu je mule rase x sedap badan
selesema,pening,sakit tekak (cmne nak jwb oral nih??)
tp kene gak abiskan bace 5 buku anatomy at least 2 kali
sebab tu hari khamis x tido beb
hari jumaat pun tido kejap je
akhirnye habis gak bace
maka






Sabtu
10 Julai 2010
Anatomy Written

sampai la hari ni
exam untuk subject yang paling banyak buku
lepas tido cam x tido je hari jumaat lepas
bangun hari sabtu (xkan ahad lak kan?)
siap2 untuk pergi exam
smpai dewan exam diorang x bukak aircond (panas la!)
lepas penerangan bla bla bla
dapat soalan MCQ
50 soalan
boleh tahan la
then case
4 soalan
case2 yang menarik
pastu essay
9 soalan
soalan best2
tak susah sangat tak senang sangat
exam tamat
macam biase pegi sabi' mkn kat restoran perlis
ngan Imran,Azfar,Akmal,Khu-Z
kat sane terserempak ngan Ihsan,Capek,Apek,Apai,UJ,Stiffler
balik tido

Ahad
11 Julai 2010
Anatomy Oral

semalam Dr Fatma bgtau exam start pukul 8
sampai ain shams terus ke Dissecting Room
org arab ramai giler
daftar (berbayar) kat makcik2 penjaga


makcik2 penjaga yang amek kedatangan kitorang


selak selak buku untuk kali terakhir
capek : is ni orang tgah cuak2 nih bleh lak amek2 gambar sini


tunggu pukul 9
baru masuk bilik mayat
aku lajnah 2 (sekali lagi)
same2 ngan Apek,Akmal,Aidil,Syafiqah,Izzati,Apai,Ihsan,Shafiq
tunggu sampai diorang pnggil
examiner = Dr Azza !


giliran Apek disoal Dr Azza

D=Dr Azza
I =Aku

I  = Assalamualaikum,doctor.
D = Waalaikumsalam.How are you,Iskandar? (x pasti die tau name aku dari kerneh aku atau       memang die ingat name aku)
I  = Alhamdulilah.
D = So tell me which muscles can flex elbow joint.
I  = Biceps Brachii and Brachialis.
D = Which nerve supplies them?
I  = Musculocutaneous Nerve.
D = What is the other action of biceps brachii?
I  = Supinator of the forearm.
D = Tell me another supinator of the forearm.
I  = Supinator. ;)
D = Its nerve supply?
I  = Posterior Interosseous Nerve of Radial Nerve.
D = At which joint the supination and pronation take place?
I  = Radio-ulnar Joint.
D = Where can we feel the pulse of Radial Artery?
I  = (sambil tunjuk). We can feel it here,lateral to tendon of Flexor Carpi Radialis.
D = Other site can we feel the pulse?
I  = Anatomical Snuff Box.
D = Now tell me where to feel the pulse of Brachial Artery.
I  = Medial to tendon of Biceps Brachii.
D = Which muscles can do inversion and eversion?
I  = Inversion by Tibialis Anterior and Tibialis Posterior.Eversion by Peroneus Longus.Peroneus Brevis and Peroneus Tertius.
D = Which nerve supplies peroneal muscles?
I  = (yang ni aku kene tunggu sekejap sebab doctor tengah borak2 ngan doctor lain.haha)
Superficial Peroneal Nerve.
D = At what joint these 2 actions take place?
I  = Talocalcaneonavicular Joint.
D = Tell me the arterial supply of the heart.
I  = Right and Left Coronary Artery.
D = From where these 2 arteries arise?
I  = Right Coronary Artery from Anterior Aortic Sinus of Ascending Aorta and the left one from Posterior Aortic Sinus of Ascending Aorta.
D = You know what,Iskandar?(sambil tunjuk paper markah kat aku).You deserve the full mark.I will give you 15.Very excellent. 
I  = ( terharu buat kali ke-3 sepanjang oral exam). Thank you really,really much,doctor.


habis dah 3 subject
balik lepak rumah Lah sampai 3rd year habis exam Pharmacology
sbb nak bg external kat kak Azyan
nak amek cite House dari season 1 sampai habis ! (untuk tgok time cuti,bkn skang)
balek ARMA


p/s    - tinggal 1 paper je lagi, Histology.Jom pulun habis-habisan ! haha
p/s II - jangan lupe berlatih lukis cell . ;)
p/s III -countdown balik malaysia = 22 hari lagi.yeahh 











Tuesday, July 6, 2010

hari me'release' tension



lepas berhempas pulas dgn 2 paper sebelom ni,ktorang decide nak g kuar mkn2
cadangnye nak g buka puase
tp pkul 9 mlm baru nak pg
disertai sume budak ain shams 1st year @ ARMA kecuali Khairul,Julia n Behe
naik bus ke pizza king,abbasiah
7 laki + 5 perempuan


mari jalan2 ke pizza king~
kak aten : dey tunggu la aku !
erin : cepat la kak aten.lapar giler ni .


lelaki2 macho ARMA


gadis2 ayu ARMA
lala : aku lapar ni stop amek2 gmbr weh !
erin : xpe lala.tiru cam aku ni.mkn2,gmbr ttp gmbr. haha
kak aten : copek la amek gmbr ha.aku da lapar nih .
kak dirah : cover ayu cover ayu .
yusra : lala sabar la.amek gmbr skejap je pun .


kitorang budak 1st year ain shams @ ARMA !


bile pizza da sampai
aku : aku nak pizza itali 1,seafood 1,peperoni 1, korang mkn yg lbh2 je k haha.


kek ni erin yg blanje.jom2 mkn banyak


ketika  yusra tgah boring
aku : yusra,ko nak ke x pizza tu.xnak bg aku.lapar ni 1 hari x mkn .
yusra : nak la ngeng !


okehhh .
da knyang ni.
jom exercise jalan kaki balek ARMA .
p/s : pose lala ini hanya dibuat sesaat sebelum butang kamera ditekan ye .


dah dah la tu korang.ni last shot.
nak sampai ARMA da ni.
kang kantoi ngan ustaz2 kang.muahaha
*pure2 x kenal korang*

best giler mlm ni
sbb dpt release tension exam
skang mase untuk study anatomy
untuk dpt mumtaz~~
amin .
© Templates Deisgn by | Nurulchumel Design